top of page

Paradepaardje

Elke relatie kent het wel, zijn eigen parade- paardje. De terugkerende ruzie. De plek waar jóu drama zijn drama raakt. De plek waar het schuurt en pijnlijk is. De plek....als hij nou maar.....dan zou ik....

Ik werd en wordt gek van die plek. Die plek haalt me uit mijn kracht. Haalt me naar benenden. Maakt me klein, saboteert, en maakt heel veel negatieve energie. Die plek zorgt voor onrust in huis. Als hij nou eens.... Ons paardepaardje gaat over opruimen en schoon. Mijn lief wordt gek van alle zooi die ik het huis in sleep. En ik zie in heel veel dingen schoonheid en mogelijkheden.

Daar kan ik nog iets van maken. Als hij nou eens... Helpt niet om voorbij deze conflicten te komen. Ik heb al lang door dat het iets te maken heeft met iets wat hij niet verwerkt heeft. Als hij nou eens.... Ik kan ook een beetje zien dat het iets te maken heeft met wat ik niet wil zien. Iets wat ik nog niet echt kan omarmen, niet verwerkt heb. Al jaren zoek in naar de sleutel en als ik de sleutel heb gevonden, naar het sleutelgat, en dan nog de sleutel omdraaien . Zoeken is best moeilijk met een balk in mijn oog. Zo moeilijk zichtbaar waar mijn eigen schaduw zit, en hoe ik die naar het licht kan brengen. Gek werd ik er van, als ik weer gestruikelde ben over een van onze opruim- parade-paardjes. Gevloerd in bed lig, niet wetende hoe ik de volgende stap in mijn ondnernemening moet zetten. Want daar gaan die paradepaardjes dan het liefst tussen zitten. Iets wat je zielsgraag wil, en wat je ook een heel erg eng vind. Precies daar waar je talent en je angst bij elkaar komen. Daar zijn de paradepaardjes het wakkerst. Ik was ze helemaal beu.

En in eens wist ik het....ik vraag aan mijn vriendin of we weer eens “een helende reis” gaan doen. Zo ben ik vijftien jaar geleden ook van het roken af gekomen. En zelfs als ik nu op voor hand denkt...”dit wordt zo’n feestje ...dan mag ik nu wel een sigaret roken...” Als het zo ver is, denk ik ...... getver, je gaat toch niet zo’n vies ding opsteken.

Dat wil ik, ik ga een helende reis op dit paradepaardje doen. (Een volgende keer zal ik vertelllen hoe een helende reis gaat) Het is nu 6 weken geleden, dat ik die reis gedaan heb. En de groef van ons oude patroon begint ondieper te worden. Zoals ik normaal met ieder conflict of ruzie, de groef wat dieper uit schuur, we nog wat dieper in ons patroon zakken. Waardoor het nog mogelijker wordt om er ooit verandering in te brengen. Merk ik dat dit conflict me niet meer zo diep raakt. Ik raak niet zo heel ver in de war. Ik wordt niet zo erg uit balans gebracht. Ik herken sneller achteraf dat dit weer het paradepaardje was. Meer is er eigenlijk niet nodig. Gisteren avond sprong het paardje ineens weer tussen mijn wielen. Ik heb mijn caravan omgebouwd tot fijn cocon plekje. Mensen komen ook graag coconnen in mijn caravan. We wandelen, zij vertellen wat er nu in hun leven speelt. We kleien of schilderen in mijn atelier. Ze doen een helende reis of andere werkvorm als ze willen. Daarna gaan ze opgelucht en met nieuwe inzichten en een werkstuk naar huis. ... Het zou fijn zijn als vlakbij de caravan een sanitair kwam, een composttoilet, een eenvoudige douche. Coconnen is ook; back to basic. Daar heb ik wat samenwerking voor nodig met mijn lief, die prachtig kan klussen. Hij ziet nog wat andere prioriteiten. En ziet ook de mogelijkheid om nu wat dingen in te brengen die hij graag wil dat ik dat doe. .....in eerste instantie denk ik, oké .....en een tijd later, gaat het drama-paardje aan de gang. Ik zie mijn lijst zo lang worden, en mijn composttoilet helemaal aan de horizon verdwijnen. Gedesillusioneerd ga ik naar bed. Oké, ik zag het paardje, oké er kwam geen fixe ruzie, ik voelde me wat suf.

En nu de volgende dag herken ik het patroon helemaal, oh, ja, dit was weer zo mezelf achter aan zetten, eerst de andere voorrang geven, net zo lang tot dat de energie op is, om aan mijn ding te werken. Oh ja, ik herken jou, ik zie het, en vandaag ga ik lekker weer verder met mijn ding.

Een paradepaardje verdwijnt, op het moment dat je hem in het licht brengt. Hem ziet, meer niet.

En een helende reis kan daar bij helpen.


26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page