top of page

Over Margaretha

Margaretha-5140.jpg

Natuur en mythologie hebben altijd al mijn interesse gehad. Ik verwonder mij over de schoonheid van natuur en de vormentaal van de prehistorie. Ik haal veel inspiratie en kracht uit de betekenis van oeroude verhalen. 

Voorheen begeleidde ik kinderen met speciale behoeftes en met extreem gedrag. En ik werkte met mensen met dementie. In ons gezin hebben we meerdere pleegkinderen opgenomen. Het heeft me zo geleerd om voorbij oordelen te kijken, te ontdekken wat iemand nodig heeft om zijn of haar prachtige zelf te tonen. En hoe kan ik bijdragen?

 

En nu maak ik OER urnen en beelden. Nu zorg ik op een andere wijze voor een veilige bedding om je totale uniekheid te omarmen en uit te dragen. Daar gebruik ik de natuur en creatieve processen voor, daar gebruik ik symboliek uit oude verhalen voor.

 

Uit eigen ervaring heb ik mogen genieten van de intense liefde en schoonheid die ontstaat als mensen afscheid moeten nemen van het aardse bestaan.  Op mijn 30ste overleed mijn vader aan kanker. Op mijn 40e overleefde mijn zoon van 10 leukemie en op mijn 50e overleed mijn broer met een verstandelijke beperking aan zijn aangeboren hartafwijking.

In deze ervaringen ontdekte ik hoe intiem en intens het leven is als de dood zo dichtbij komt. Hoe liefdevol en open men naar elkaar wordt.  Hoe liefde pure noodzaak lijkt te zijn. Als je bang wordt en er verdriet is, schuif je naar elkaar toe. Dan doen heel veel dingen er niet meer toe. En andere dingen worden juist heel belangrijk.

Mijn opleidingen zijn een logische opeenvolging geweest van stappen:

In de lerarenopleiding van de kunstacademie was ik veel met beeldende kunst bezig.

En ook leerde ik hoe je  les geeft, een groep leidt. Daarna volgde ik Feuerstein training en geweldloze communicatie, waar ik leerde afstemmen op gevoelens en behoeften. Toen kwam ik blij Klara Adalena, die me veel leerde over oude gebruiken, rituelen ceremonie, sjamanisme en natuurbeleving. Ik kwam meer in contact met mijn innerlijke wijsheid en natuurwijsheid. 

En als laatste volgde ik een traject bij Linda Wormhoudt. Zij leidde me op tot rouwvrouw.

 

Ik voel me comfortabel als leven ons uitdaagt. Als we afscheid moeten nemen van dierbaren.

Ik wil graag doorgeven hoe je hierin bij je eigen innerlijke wijsheid kan blijven. Zelf van binnen weet je wat goed voor jou is.

IMG_4294.jpg
bottom of page